Chokladsås

Det är så himla mycket som jag vill göra nu när jag är tillbaka här i Florida och USA så tyvärr har bloggen fott stryka på foten lite. Jag har inte riktigt fått tummen ur att testa någonting nytt eller skriva något nytt inlägg heller. Igår var det den varmaste dagen i Florida i år, det märktes ska jag lova för jag höll på att smälta bort. Så vi passade på att svalka oss med lite glass och hemmagjord chokladsås, yummie yummie!





Chokladsås
4 msk råsocker
2 dl Vispgrädde eller Mellangrädde
100 g Mörk Choklad
2 msk kakao

Gör så här
Häll sockret i en lite kastrull och värm tills att det börjar smälta. Häll i grädden och när den är varm så tillsätt chokladen och kakaon. Rör om väl och låt chokladen smälta helt, tänk på att inte använda för hög värme.

Fruktsallad med vaniljvisp

När man e sugen på någor sött efter maten blir det till att ta till det man har hemma. Precis så var det för mig härom dagen och resulatet blev det här. en fruktsallad med päron, äpple, kiwi, clementiner, hallon, vaniljvisp och en smulad kexchoklad över. Enkelt men gott och perfekt för när sötsuget sätter in.







Fruktsallad med vaniljvisp
1 päron
1 äpple
2 kiwi
2 clementiner
frysta hallon
1 paket vaniljvisp
1 kexchoklad, den vanligaste storleken

Gör så här
Vispa vaniljvispen så att den blir fast. Skär frukten i bitar och lägg ca 1/3 i en skål, smula över lite frusna hallon och fyll på med lite vaniljvisp. lägg i resten av frukten, smula över lite mer frusna hallon och häll påsten av vaniljvispen. Krossa eller skär kexchokladen försiktigt och lägg smulorna på toppen. Lätt som en plätt!

Risotto med sparris och ärtor

Igår var det dags att skriva högskoleprovet, mitt första försök, och det gick väl hyfsat, varken bra eller dåligt. Men sen är ju jag en av de där människorna som alltid hamnar i mitten, jag är aldrig bäst men jag är heller aldrig sämst. Så jag hamnar nog mitt i gråskalan denna gången också, men om 4 veckor vet jag med säkerhet.

När jag kom hem och började fundera på vad det skulle bli till middag bestämmde jag mig för att göra risotto, något jag aldrig gjort förr. Jag hittade grötris i skåpet och kollade upp ett recept i bonniers kokbok. När jag stod där och lagade min risotto så flög tiden bara förbi och jag kände hur lugn jag var när maten var klar. Åh vad jag älskar att laga mat och framförallt att baka!

När du lagar risotto tänk på att använda rundkornigt ris (tillexempel grötris, något som man ofta har hemma i skåpet) för att det är fullt med stärkelse som gör att du får en riktigt krämig och härlig risotto.





Risotto
- 4 port
1 stor eller 2 små gula lökar
½ dl olivolja
3 dl rundkornigt ris
2 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
5 dl kokande vatten
salt och peppar
2 msk smör
1 dl riven parmesan
1 paket fryst sparris (200g)
2-3 dl gröna ärtor

Gör så här
Hacka löken och fräs den i olivoljan i en stor kastrull. Låt den bli mjuk utan att få färg. rör i riset och låt det fräsa i några minuter innan vinet hälls i. Smula i buljongtärningarna och häll i vattnet lite i taget allt eftersom riset suger i sig vätskan lägg på ett lock emellan. När risotton är krämig och det fortfarande finns tuggmotstånd, ca 25 minuter, så är den klar. Häll då i salt, peppar smör och parmesan. Koka sparisen i ca 1 minut i läöttsaltat vatten, skölj med kallt vatten, skär den i bitar och rör i den i risotton. Häll i frysta ärtor och låt dem bli varma, ca 3 minuter.

Vitt vin smakar underbart till.

Päronmuffins med Kardemummaströssel

Om du gillar muffins med mycket smak kommer du att älska dessa! Strösslet som finns ovanpå är underbart gott och i kombination med päronen blir det helt oslagbart.





Päronmuffins - 12 st
6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
3 tsk kardemumma, malen
150 g smör, rumsvarmt
1 dl mjölk
2 ägg
3 färska päron, skurna i klyftor eller bitar

Strössel
1 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 msk kardemumma, malen
50 g smör, rumsvarmt

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop smör, mjölk och ägg och rör ner mjölblandningen.
Blanda alla ingredienser till strösslet till en smulig massa. Fördela smeten i formar i en muffinsplåt. Stick ner några päronklyftor i varje muffins och strö över rikligt med kardemummaströssel.
Grädda muffinsen i 175°C mitten av ugnen ca 20-25 minuter eller tills att de inte är kladdiga i mitten.

RSS 2.0