Bästa Formfranskan

Jag hade tänkt att lägga upp detta inlägg mycket tidigare, men så ska man göra det också inte bara tänka. När jag väl tog mig tid i söndags, så kunde jag inte lägga upp en enda bild, likaså måndag och tisdag. Så därför kommer det ytterliggare en dag försent, dock inte helt smärtfritt för dagen började likadant, jag har prövat sen i förmiddags och med 3 olika datorer, men nu äntligen gick det min väg. Om det är någon som har ett tips på hur och vad man ska/kan göra för att inte ha problem med att lägga upp bilder blir jag grymt glad om ni vill lämna en kommentar för att hjälpa mig.

Hur som hellst, jag lovar er att detta är det bästa receptet på hembakt formfranska jag har och det kommer självklart från vår allas Leila Lindholm och hennes a Piece of Cake. Jag som egentligen inte gillar vitt bröd har nu fått en ny favorit att rosta.





Bästa Formfranskan - 2 Limpor
50
g
färsk jäst
5 5 dl ljummet vatten
2 2 tsk honung
2 2 tsk ljus sirap
1 1 dl olivolja
1.5 msk flingsalt
2 2 dl durumvetemjöl
10 10-11 dl vetemjöl special

smör

sesamfrön eller blå vallmofrön
flingsalt till utbakningen
1 1 ägg till pensling

Gör så här
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt mjölet tills att degen går ihop och arbeta väl. Jäs degen till dubbel storlek, ca 40 minuteu. Smörj och bröa två brödformar med vallmofrö, sesamfrö eller bara lite mjöl om du inte gillar ideén med fröer. Dela degen i två delar, knåda dem lite lätt, rulla ut dem till två limpor och lägg dem i fromarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med vatten, strö över lite flingsalt och snitta dem på längden. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt dem sedan svalna på ett galler.

Söndagstips

Lemon Curd + Snabbglass = Supergott!

Gör så här:
Gör snabbglassen enligt receptet.
Värm lite lemon curd i micron.
Blanda ihop glassen och lemon curden och häll den i en form.
Ställ in den i frysen i minst 4 timmar.


Chocolate chip cookies

Jag är en riktig chokladoman eller chocoholic som det även kallas. Detta är den absolut godaste kaksmeten, så testar ni detta recepten, smaka på smeten! Den är till och med så god att det är värt att göra dem bara för smetens skull. Fast kakorna de är inte så illa de heller :)

I förmiddags så kände jag att det har varit lite trögt här på bloggen denna veckan, att jag inte riktigt ansträngt mig och att nu var det minsann dags att ändra på det. Snart kom jag ihåg dessa ljuvliga kakor som jag för några årsedan gjorde allt som oftast i alla möjliga kombinationer. Så idag blev det grundreceptet och de stor fortfarande högst i topp på min chocolate chip cookie lista.

Att få sitta ute, med nybakade kakor, ett glas mjölk, en kopp kaffe och invirad i en filt, var helt underbart. Nu börjar även jag tro att våren är på väg.



Chocolate Chip Cookies - ca 55 st
250 g smör, rumsvarmt
2½ dl farinsocker
2 dl strösocker
6 dl havregryn
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 g hackad mörk choklad
ev 200 g hackade nötter

Gör så här:
Blanda smör, farinsocker och strösocker i en stor bunke. Blanda havregryn, mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smörblandningen. mrör i ägget och sist chokladen och de eventuella nötterna. Rulla ganska stora kulor av smeten och lägg på en plåt, inte för tätt för de flyter ut en del. Grädda i mitten av ugnen i 175-200°C i ca 12-14 minuter.

Linsoppa och Våfflor

Idag är det våffeldagen :) Bästa dagen enligt mig för våfflor är absolut en av mina favoriter. Just för att våffeldagen var i antågande piffade jag upp det gamla och klassiska ärtsoppa och pannkakor. Min variant blev linssoppa och lite grövre våfflor. Linser är liksom ärtor en baljväxt och pannkakor och våfflor är ju helt klart släkt. Men det blev absolut en helt godkänd twist.





Linssoppa - 4 portioner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3-4 dl röda linser
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
salt och peppar
1 paprika
olja

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs det i en gryta tills att det blivigt mjukt. Tillsätt linserna, vatten, buljongtärningarna, tomatpurén och de krossade tomaterna rör om och tillsätt salt och peppar. Låt puttra i ca 5 minuter och häll i paprikan skuren i bitar, låt puttra ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Grova Våfflor - 10/12 st
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
1 msk bakpulver
2½ dl kallt vatten

Gör så här:
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver och mjölk. Tillsätt vatten, ägg och smör och blanda till en jämn smet. Smöra våffeljärnet första gången med lite smör, häll i en klick med smet och grädda tills de blivit gyllenbruna.

Hallonpaj och blåbärspaj

Finns det något som är godare en en bärpaj? Jag hade redan bestämt mig att det skulle bli just en bärpaj nästa gång jag bakade. Vilket recept visste jag inte förrän jag läste en av mina favorit matbloggar, Linneas Skafferi, och hon just bakat en ananaspaj som lät helt fantastiskt god, då bestämde jag mig det receptet skulle jag följa fast göra min variant. Så jag gjorde 4 små blåbärspajer med mörk choklad och 1 större paj med hallon och vit choklad. Pajdegen var absolut den godaste jag ätit!





Pajdeg

150 g Smör
1 dl Socker
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
2 dl Creme Fraiche
½ dl Socker
2 Ägg
1 tsk Vaniljsocker
Hallon
Blåbär
Vit Choklad
Mörk choklad

Gör så här
Börja med pajdegen. Smält smöret, låt det svalna en stund och blanda det sedan med övrigra ingredienser. Tryck ut degen i en form eller flera formar. Blanda creme fraiche, socker, ägg och vaniljsocker i en bunke. Strö bären över formarna, hyvla chokladen och strö den över. Häll på fyllningen tills att formen är full. Grädda i ugnen på 175°C i ca 15-20 minuter för se små och ca 25-30 för de större. Fyllningen ska ha stannat och ska inte vara rinnig i mitten.

Servera gärna med lite glass, vaniljvisp, vaniljsås eller varför inte lite passionskräm.

Uppdatering

Jag märkte just precis nu att jag glömde skriva det bästa med gårdagens Ullaredstur och tillhörande inlägg, nämligen priset. Alltihop som jag köpte och beskrev igår fick jag till det låga priset 214:- De ni, jag rekomenderar verkligen en tur ner till Ullared.

En vanlig sallad med tonfisk

Jag hade lite svårt att bestämma mig förut vad jag skulle göra till lunch. Det har blivit ALLDELES för mycket goda saker som inte varit lika goda åt kroppen. Så det fick bli en enkel sallad till lunch. Oj så gott det var! Vilken tur att jag gjorde en sallad till lunch imorgon med när jag ändå var i farten. På sommaren äter jag nog sallad till lunck 5 av veckan 7 dagar, då är det så härligt att sätta sig ute i solen med sin skål med sallad. Jag längtar verkligen till sommaren!




Dagens Tonfisksallad
1 Burk Tonfisk
Isbergsallad
Röd Paprika
Gurka
Majs
Ärtor
Salladskrydda
Olivolja

Gör så här:
Skär sallad, paprika och gurka i lagom stora bitar. Häll av majsen och tina ärtorna i en sil under varmt vatten. Häll av tonfisken och blanda med grönsakerna i en skål. Strö över salladskryddan och ringla över lite olivolja. Enjoy!

En tur till Ullared

I helgen övertalade jag min lilla mamma att följa med mig till Ullared. Jag älskar att göra utflykter dit, dock är det inte lika kul när man kommer till kassan och ska betala men när man tänker över inköpen efteråt så kommer man alltid fram till att man gjort många riktigt bra fynd!

Jag ville ju först och främst ner för att se om jag kunde hitta några bra sommarkläder. För om två veckor, idag exakt, så sätter jag mig på ett flygplan som ska ta mig till Florida :) Jag kommer även att åka till Californien an sväng, så himla kul det ska bli! Då kommer jag att berätta om de små och stora smultronställen jag hittar i de olika städerna. Jag kommer även att försöka baka och laga mat men tyvärr är kommer det att vara mycket svårare att hinna med. Men tips på resturanger fik och annat kommer absolut att komma upp här på bloggen.

Tillbaka till dagens bravader. Idag var den bästa turen ner om man tänker ur trafiksynpunkt och mängden andra besökare. Vi såg inte någon annan personbil från att vi körde av motorvägen tills det vi kom fram. Vi fick en parkering som man nästan kan kalla precis utanför dörren. Ingen kö in på Gekås, ingen kö till några provrum, ingen kö i kassan. Jag längtar redan till nästa tur ner :) Här är dagens tillskott till mitt skåp i köket.







  • 3-pack plåtburkar
  • Stor plåtburk med knopp
  • 4-pack små pajformar med löstagbara bottnar, 10 cm i diameter
  • 3x60 st vanliga mönstrade muffinsformar - Amerikanska flaggan, rosa med rosa rosor och blå med cupcakes
  • 50 st större muffinsformar, vita med text
  • 1 påse polly original
  • 3 st dubbel dajm
  • 2 chokladrullar med nougatfyllning
Oj vad här ska bakas ;)


Helgfrukost

Imorse lyxade vi till det med att äta scones till frukost. En riktigt härlig helgfrukost som vi idag kompleterade med en skål med fil där vi strödde blåbär och pumpakärnor över, en kopp kaffe och ett glas apelsinjuice.






Scones - 8 st
8 dl Dinkelsikt
½ dl Råsocker
1 tsk Salt
1½ tsk Bakpulver
150 g Smör, kylskåpskallt
2 dl Mjölk
2 Ägg

Gör så här:
Blanda dinkelsikt, råsocker, salt och bakpulver i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de mjölblandningen. Vispa mjölk och 1 ägg snabbt och blanda sedan ner det i bunken till en deg (blir ganska kladdigt). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och form till en längd som du sedan skär i trekantiga bitar. Lägg
bitarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 250°C i ca 10 minuter. Servera med smör, marmelad, ost eller varför inte engelskmännens favorit Clottered Cream.

Kex och kakstämpel

För ett tagsen så köpte jag en kakstämpel från Coolstuff. Idag var det dags att testa den, jag bestämmde mig för att göra havrekex för det har blivigt alldeles för mycket onyttiga saker bakade den sista tiden, fast de är ju mycket roligare ;)



(Bild: Coolstuff)


Havrekex
150 g smör

2½ dl mjölk

6 dl havregryn

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ msk socker

½ tsk salt

Flingsalt, Svartpeppar & Örtsalt att garnera med

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm tills att du ser den första bubblan. Lägg havregrynen i en bunke och häll över den varma mjölkröran. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt i ca 10 minuter, blanda då i de vetetmjöl, grahamsmjöl, bakpulver, socker och salt. Arbeta ihop till en deg.
Kavla ut halva degen på ett lätt mjölat bakbord. Tryck mönster i degen med stämpeln eller nagga med en gaffel. Tryck ut rundlar runt stämpelmönstret och lägg på en plåt med papper på. Strö över salt, peppar, örtsalt eller något annat du tycker passar bra. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 175°C. Låt svalna på galler utan bakduk.

150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar. Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (om du inte har det går det lika bra att nagga degen)
Tryck ut rundlar med ett bra mått ( jag använde ett ölglas!!)
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk


Moccagrottor

Igår när jag letade i ett skåp, jag minns inte vad det var jag letade efter, men iallafall så hittade jag en gammal kaksprits! Jag hade inte den blekaste aning om att vi hade en sådan smart liten manick i vårt hem, helt lyrisk blev jag :) Så dagens förmiddagsbak skulle ägnats åt just spritsade kakor. Tyvärr insåg jag ganska snabbt att jag och den nyfunna kakspritsen inte skulle förbli vänner, så av smeten blev det istället syltgrottor som jag fyllde med hallon- och granatäpple marmelad.





Moccagrottor
- ca 40 st
3 3/4 dl Vetemjöl
1 1/4 dl Potatismjöl
1 dl Strösocker
1/2 msk Vaniljsocker
1 msk Kakao
200 g Smör, rumsvarmt
2 tsk Snabbkaffe utrört i 1 msk Vatten

Gör så här:
Blanda vetemjöl, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker och kakao i en bunke. Tillsätt smöret, skuret i bitar och kaffeblandningen och rör till en en jämn smet med elvispen och degkrokarna. Rulla smeten till små bollar och lägg dem i papperformar, tryck ett litet hål i mitten av varje boll och fyll med någon god sylt eller marmelad. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

Cupcakes

Idag har kreativiteten spirat! Hela morgonen har ägnats i köket med att göra cupcakes, något jag inte gjort sen innan jag flyttade hem till Sverige i december. Jag gjorde två olika sorter, en chokladcupcake med vit chokladfrosting och en valnötscupcake med limefrosting. Jag passade också på att öva mig på att spritsa något som verkligen inte är min starka sida, jag blev inte missnöjd med resultatet men nöjd blev jag ju inte heller, jag har forfarande mycket att lära. Om det är någon av er som har ett bra tips på spritsning blir jag jätteglad om ni vill dela med er.

Chokladcupcakesen hittade jag i bästa Leila Lindholm's A Piece of Cake. Den bakboken är absolut den jag använder mest av alla jag har, framgången är ett faktum! Cupcakesen med smak av valnöt hittade jag i Njut av Muffins och Kakor men jag ändrade lite på båda recepten. Cupcakesen fick min kära mamma ta med sig till jobbet och om någon av er läser får ni jättegärna skriva en kommerntar om vad ni tyckte om dem.





Chokladcupcakes -
ca 15 st (Jag gjorde 12 ganska stora och 8 mini)
3 Ägg
2½ dl Strösocker
1 tsk Vaniljsockrer
50 g Smör
1 dl Gräddfil
3  msk Starkt Kallt Kaffe
3½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
4 msk Kakao
1 nypa Salt
100 g Mörk Choklad, 70%
Kakao att pudra över

Vit Chokladfrosting:
150 g Philadelphiaost
150 g Vit Choklad

Gör så här:
Cupcake:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills att det är riktigt viss och poröst. Smält smöret, blanda i det i äggvispet tillsammans med gräddfilen och kaffet. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen och rör ner den i smeten. Ställ ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter för de stora och ca 8 minuter för de små. Frosting: Smålt chokladen och låt den svalna något blanda sedan med philadelphiaosten och bred eller spritsa den på cupcaksen. Pudra kakao över.








Valnötscupcakes - 12 st
85 g Valnötter
4 msk rumsvarmt Smör
100 g Strösocker
river skal av ½ Citron
70 g Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 Ägg
Valnötter till garnering

Limefrosting
4 msk rumsvarmt Smör
85 g Florsocker
rivet skal av 1 Lime
1 msk pressad Lime

Gör så här:
Finhacka valnötterna och dela smöret i mindre bitar, lägg det i en bunke. Tillsätt socker, citronskal, mjöl och ägg, vispa ihop till en jämn smet. Sätt pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Grädda i ugnen i 175°C i ca 12 minuter. Låt dem svalna. Frosting: Rör smör och siktat florsocker luftigt i en skål, tillsätt limeskal och limesaft och blanda noga. Bred Frosting på cupcakesen och garnera med valnötter

Köttfärssoppa

Vissa dagar har man varken tid eller ork att ställa sig och laga mat, då är denna soppan jättebra. Den går fort, är mättande, nyttig och går att variera till oändlighet. Bäst av allt, det blir nästan ingen disk heller. En helt perfekt mitt i veckan soppa.




Köttfärssoppa -
4-6 portioner
2 Gula Lökar
500 g Köttfärs
ca 500 g Strimlad Vitkål
4 Morötter
1-1 1/2 l Vatten
2 Köttbuljongtärningar
3 msk Köttfond
3 msk Tomatpuré
Salt och Peppar
Timjan
Olja

Gör så här:
  • Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen i en gryta i lite olja. Strimla vitkålen och lägg i den i grytan och låt fräsa i ca 3-5 minuter.
  • Skiva morötterna och lägg i den tillsammans med resten av ingredienserna. Låt puttra i ca 10-15 minuter. smaka av med salt, peppar och timjan.
  • Servara med en smörgås.


Supersnabb pastasås

Jag tänkte dela med mig av ett av de där recepten man har i bakfickan som man plockar fram när man har lite ont om tid och måste laga någonting riktigt fort. Den här pastasåsen tar lika lång tid att göra som det tar för pastan att koka. Idag vid lunch var en av de där dagarna i vårt hus, vi höll på att skruva ihop lite nya möbler, vilket tog väldigt mycket längre tid än vad vi räknat med. Vi skulle dammsuga och plocka lite för att kunna ta emot kvällens middagsgäster med hedern i behåll.

I köket är det bara att vifta lite med ditt trollspö och vips så har du en snabb pastarätt på din tallrik.




Jag tycker det är så härligt när det är lite färg i pannan



Pastasås med Crabfish - ca 3 port
1 paket Crabfish
1 Purjolök eller 1 Gul Lök
Smör
1 dl Lätt Crème Fraiche
1 - 1½ Matlagningsgrädde
Peppar
ca 1 msk Pressad Citron

Gör så här:
Skiva purjolöken och crabfishen, stek dem i smör i en panna tills att purjolöken har mjuknat. Häll i crème fraichen och matlagningsgrädden, låt puttra i ca 1-2 minuter. Smaka av med peppar och pressad citron. Servera med pasta.

Vit Chokladfudge med Valnötter

Den sista tiden har jag varit väldigt sugen på att testa mig på att göra fudge, något jag aldrig gjort förr. Jag gjorde två olika sorter, det ena blev jättebra och det andra hamnade i soptunnan. Den vita chokladfudgen smakade precis som lonka, fast bättre och konsistensen var helt perfekt. Den andra satsen, en apelsinfudge smakade bra dock alldeles för söt men konsistensen var hel fel. Här kommer i alla fall receptet på den bra fudgen som jag hittade i kokboken American Sweets av Jill och Joyce Parker:





Vit Chokladfudge med Valnötter: - ca 50 bitar
2 1/2 dl Marsmallows
1 1/2 dl Kondenserad Mjölk
1 1/2 dl Strösocker
1 1/2 dl Farinsocker
1 dl Ljus Sirap
50 g Smör
1/4 tsk Salt
1 tsk Vaniljsocker
350 g Vit Choklad
1 1/4 dl Hackade Valnötter

Gör så här:
Täck botten på en fyrkantig form, ca 21x21 cm, med backplåtspapper och smöra det. Smält marsmallowsen i en kastrull på låg värme och ställ åt sidan. Låt mjölk, socker, farinsocker, sirap och salt koka upp i en stor kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. När det har kokat upp låt det koka i 5 minuter och fortsätt röra hela tiden. Ta kastrullen från plattan, tillsätt den smälta marsmallowsen (jättekladdigt!), vaniljsocker, vit choklad och valnötterna rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och låt den svalna till rumstemperatur och ställ sedan in den i kylen tills allt har stelnat. Ta ur fudgen ur formen och skär till till små godisbitar. Förvara i kylen.

Ny vecka, nya bakverk

Idag ville jag göra någonting som är enkelt och går fort så då passade jag på att svänga ihop några snabba nutellakakor. Ett recept i all enkelhet, 4 ingredienser är allt som behövs. Gör inte för många, för de är så små och söta och GODA, så de försvinner fort som kattsingen.






Snabba Nutellakakor
- ca 20 st
2 Smördegsplattor
ca 6 msk Nutella
1/2-1 dl Hackade Hasselnötter
1 Ägg

Gör så här:
Ta fram smördegsplattorna och låt dem tina. Bred på nutellan ca 1 mm tjockt och strö på de hackade nötterna. Rulla ihop som om det vore en rulltårta, skär i 1/2-1 cm tjocka skivor. Pensla med ett uppvipsat ägg och grädda i 200°C i ca 8 min eller tills de fått lite färg.





Snabbglass

Så här blev dagens efterrätt, jätteenkel och jättegod!

Snabbglass: - 12 st
3 Äggulor
3 msk Strösocker
3 dl Vispgrädde
2 msk Vaniljsocker
Gör så här:
Vispa äggulor och socker vitt och krämigt i en bunke. Vispa grädde och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd försiktigt ihop äggsmeten med grädden med en sked, slickepott eller liknande. Häll smeten i muffinsformar av silikon. De rosa formarna är smaksatta med hallonsylt, de blåa med riven choklad och de svarta tillsatte jag punch i. Smaksätt gärna med din favoritsmak.

Tunnbröd

Igår när jag höll på att rensa bland alla urklippta recept som finns här hemma fann jag ett recept på tunnbröd. Så dagens brödbak ängnades åt just tunnbröd. Ett recept som var väldigt enkelt men det kräver mycket tålamod under utbaket. För att bröden ska hålla sig mjuka ska de frysas in så fort de har svalnat. Om man lämnar några av bröden ute så har du snabbt och enkelt fått som ett ljust knäckebröd. Det hade en jättebra smak både som mjukt och hårt.

Jättesmart att ha i frysen då det bara tar några minuter i mikron att tina, perfekt för utflykterna nu när våren är på intåg!




Tunnbröd - 20 st
1/4 paket Jäst, ca 12 g
50 g Smör
5 dl Mjölk
1 msk Sirap
1/2 tsk Hjortronsalt
1 1/2 tsk Salt
1/2 tsk malen Anis
1/2 tsk malen Fänkål
1 dl Grahamsmjöl
3 dl Rågsikt
8 dl Vetemjöl + 1 dl till utbakningen

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37°C. Häll degvätskan över jästen och rör till jästen har löst upp sig. Tillsätt sirap, hjortronsalt, salt och kryddorna. Rör i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 1 timme. Knåda degen smidig på ett bakbord, dela den i 20 bitar och rulla varje del till en slät bulle. Låt dem jäsa i ca 20 min under en bakduk. Kavla ut  bullarna, en i taget, till ca 2 mm tjocka kakor använd först en slät kavel och sedan en kruskavel eller nagga med en gaffel. Grädda bröden, en eller två på varje plåt, i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en aning färg, blir de gyllene kommer de att bli hårda när de svalnar.

Ett riktigt långkok

Jag hade aldrig tidigare prövat mig på att göra en riktig köttgryta men igår var det dags. Det var inte alls svårt vilket jag hade föreställt mig att det skulle vara. Jag gjorde det mesta på känsla och tillsatte det som föll mig i smaken just då och köttet blev precis så där mört som mormor får det, så där så att det smälter i munnen.

En stor fördel med att göra en gryta är att du kan lägga i precis vad du känner för. Gör gärna en stor gryta och ät resten dagen efter, för en gryta blir ännu godare dagen efter!



En stor nötgryta - ca 8 port - alla mått är ungefärliga.
900 g Grytbitar av Nötkött
3 msk Smör
3 msk Mjöl
3 Vitlöksklyftor
4 dl Rött Vin
1 Köttbuljongtärning
2 msk Tomatpuré
2 Gula Lökar
4 Morötter
300 g Kålrot
Maizena, Brun Redning
Salt och Peppar
Persilja
Gör så här:
Bryn grytbitarna i omgångar i smöret i en stekgryta. Lägg tillbaka alla grytbitar i grytan, tillsätt mjölet och vänd runt noga, salta och peppra. Pressa i Vitlöksklyftorna, häll på vinet, det ska nästan täcka grytbitarna. Lägg i tomatpurén och smula ner buljongtärningen. Skär löken i klyftor, lägg ner den i grytan och låt det puttra i ca 1½ timme. Tillsätt moroten och kålroten skuren i bitar och låt koka ytterligare ca 1 timme. Häll i redning till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar. Vänd ner persilja och servera med potatis och lingonsylt.

Marabou Mango

När jag skulle ha en bild på daim till det förra inlägget så gick jag in på Marabou's hemsida och det första som dyker upp är den nya chokladkakan som är lanserad, nämligen Marabou Mango. Hur gott låter detr inte? Mango som är en av mina absoluta favoritfrukter och choklad i ett det är ju ett genidrag! Det kan ju inte vara annat än gott. Sen jag läste om den nya chokladkakan har jag känt ett otroligt sug just på att testa den. Det får nog bli att en liten chokladkaka slinker ner i kundvagnen när det ska handlas senare i veckan.


(Bild:Marabou)


I april 2010 bjöd vi in svenska folket att ta fram designen på en ny Maraboukaka. Det enda som avslöjades var att konceptet på den nya kakan var Söderhavet. Det var första gången i Marabous historia som vi bjudit in någon utomstående i designprocessen och resultatet var enastående. Vi fick in över 7000 kreativa, inspirerande och vackra bidrag! Juryn, som bestod av representanter från Kraft Foods och designbyrån Silver samt ordförande Ernst Billgren, utnämnde slutligen det vinnande bidraget som kommit in från Camilla Saario. Hennes design pryder nu framsidan av Marabous nya limited edition Marabou Mango som finns ute i butik från vecka 6. Denna nya Marabou kaka är också startskottet på en jorden-runt resa som Marabou ger sig ut på under 2011. Då många spått att detta år kommer att bli ett av de tråkigaste på länge tänkte vi att Marabou måste dra sitt strå till stacken och bidra med lite exotiska inslag för att liva upp vardagen. Därför beger vi oss ut i världen för att inspireras av spännande, härliga och intressanta smaker från fjärran länder. Under 2011 kommer Marabou att lansera tre limited editions där exotiska smaker har gift sig väl med vår klassiska och älskade Marabou mjölkchoklad. Följ med på resan och låt oss veta vilken som var just din favorit! Du kommer att känna igen kakorna genom att vi har vår ”Around the World” logga på framsidan på kakorna. Först ut är alltså Marabou Mango där vi blandat söta och ljuvliga mangofruktbitar med Marabou mjölkchoklad... (Texten har jag även den lånat från Marabou's hemsida)

Gaffelkakor med daim

Nu har bakmonstret vart på hugget igen.

Igår när jag var inne på Rusta och kikade lite kom jag ut med en påse med Toblerone, Daim och Bounty som jag tänkte att jag skulle till att baka med. Jag visste inte riktigt vad jag skulle baka för något som kunde vara gott att ha daim i men jag hade i tankarna att göra muffins att lägga Toblerone och Bounty i, inte samtidigt förstås. Men jag märkte snabbt att vi har en liten mus i vårt hus för i morse var halva påsen med bounty slut. Det var ju så gott :)

Imorse kom jag på vad jag skulle baka med Daimen jag köpte, gaffelkakor med havresmak. Jag letade fram ett recept ur 7 sorters kakor och tillsatte lite grovhackad Daim. Resultatet blev inte riktigt som jag tänkt mig men deblev goda ändå. Daimen hade lite tentens att smälta och börja smaka lite brännt om man hade dem inne i ugnen förlänge. Om det är någon av er som har ett förslag på vad för kaka som kan vara gott att ha Daim i får ni mer än gärna ge mig ett tips.

(bild:Marabou)


Gaffelkakor med Daim: ca 45 kakor
200 g Rumsvarmt Smör
4 msk Strösocker
1½ dl Havregryn
3½ dl Vetemjöl
Gör så här:
Rör smör och socker krämigt i en bunke. Tillsätt havregryn, vetemjöl och daim och rör jämt. Forma degen till runda små kulor, det är ganska kletigt men att använda händerna fungerar bäst. Lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lätt med en gaffel och grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 8 minuter eller tills att kanterna börjar bli gyllenbruna. Låt kakorna svalna innan man lägger dem i en burk.


Zebra Bars

Nu är kakan klar!

Det blev en perfekt blandning mellan brownies och cheesecake, samtidigt som man känner den kraftiga chokladsmaken så får du den lena cheesecaken. Amerika nörd som jag är, två av de mest kända mjuka kakorna i samma kaka. Kan inte säga mer än underbart. Receptet hittade jag i en bakbok, antagligen gjort just för mig, som heter American Sweets. Absolut ett recept som kommer bakas igen! Jag hittade lite valnötter i skåpet som jag strödde på, jätte gott!






Zebra Bars - 16 bitar
Brownie:
100 g Mörk Choklad
100 g Smör
1 1/2 dl Strösocker
3/4 tsk Vaniljsocker
3 Ägg
1 3/4 dl Vetemjöl
Cheesecake:
225 g Philadelphiaost
3/4 dl Strösocker
1 Ägg
4 tsk Vetemjöl
1/2 Vaniljsocker


Gör så här:
Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme. Ta av kastrullen från plattan, rör i strösocker och vaniljsocker och låt svalna en stund. Smöra en mindre ungsform, ca 21x21 cm. Vispa ihop alla ingredienser till cheesecaken i en bunke. Ta kastrullen med chokladröran och häll över i en annan bunke och vispa ner ägg och mjöl. Bred ut 2/3 av browniesmeten i formen, fördela sedan cheesecakesmeten ovanpå och lägg de sista av browniesmeten på toppen. Grädda i 175°C i ca 30 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan i bitar.


Morgonkreativitet

Medan jag väntade på att få äta frukost så hittade jag ett recept på Zebra Bars som är mjuk kaka med brownie och cheesecake. Lät supergott så det svängde jag ihop, lätt som en plätt och nu står kakan i ugnen och luktar underbart! Hoppas den smakar lika bra som den luktar, men det får vi veta lite senare :)

Semledagen

Idag är det fettisdagen, men det har väl ingen missat men det är även pannkaksdagen och internationella kvinnodagen. Det finns många varianter på semlor, vissa föredrar stora och vissa små. Det finns semlor med vaniljfyllning, med chokladkräm och såklart den klassiska med mandelmassa. Vetesemla eller wienersemla, valen är många men idag, dagen till ära, blev det helt vanliga vetesemlor med mandelmassefyllning.

Semlorna nedan ger så där lagom stora bullar och amaretton i mandelmassan gör verkligen susen det smakar precis som när man köper dem på det lyxigaste konditoriet.





Semlebullar -
20 st
3 dl Mjölk
1 msk Stötta Kardemummakärnor
50 g Jäst, gärna för söta degar
1 dl Socker
1/2 tsk Salt
150 g Smör, rumsvarmt
1 Ägg
ca 12 dl Vetemjöl Special
Fyllning:
20-25 g Mandelmassa till varje semla
3 msk Vispgrädde till varje semla
Lite vatten
En skvätt Amaretto

Gör så här:
  • Värm mjölken med kardemumman tills att den är ljummen.
  • Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och blanda tills att jästen är löst. Tillsätt socker, salt, smör delat i små tärningar och ägget. Blanda ihop snabbt. Häll i mjölet, lite i taget och arbeta tills att det gått ihop till en smidig deg. Arbeta degen ytterligare några minuter.
  • Jäs degen under en bakduk i 50 minuter.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda och dela den sen i två delar. Dela varje del i tio bitar och forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna, skarven neråt, på en plåt och låt jäsa under en bakduk i 45-50 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter. Låt bullarna svalna.
  • Skär av toppen på bullarna, som ett lock, och gröp sedan ur bullarna så att det bildas ett litet hål.
  • Blanda mandelmassa och Amaretto i en liten skål. Tillsätt vatten tills att du får den konsistens du vill ha.
  • Fyll bullarna med mandelmasseröran, lägg på en klick vispad grädde, lägg på locket och pudra dem med lite florsocker.

Smoothie med Hallon och Banan

Att göra en smoothie måste ju vara en av de snabbaste sakerna man kan göra i köket. Jag blev så akut sugen på just en smoothie till lunch så jag kollade vad som fanns hemma och svängde ihop en variant med hallon och banan.


Smoothie - 2 glas
3 dl Naturell Yoghurt
2 dl Frysta Hallon
1 Banan
Gör så här:
Mixa yoghurt, hallon och banan. Häll upp i ett glas. Klart!



Pannkaksfrukost

På tisdag är det fettisdagen, internationella kvinnodagen och pannkaksdagen så imorse tjuvstartade vi lite och hade en riktig Amerikansk pannkaksfrukost. När jag bodde i USA så lagade vi både vanliga American Pancakes som är gjorda på mjölk och Buttermilk Pancakes som är baserade på filmjölk och jag tyckte att Buttermilk Pankaces hade en mycket bättre smak, men det var då. I morse testade jag Leila Lindholms American Pancakes, citronskalet i smeten gör susen och tar fram de bästa smakerna och de är helt fantastiska! Bästa American Pancakes receptet.







American Pancakes – 8 st

3½ dl Vetemjöl

2 tsk Bakpulver

½ tsk Salt

2 msk Strösocker

2 tsk Vaniljsocker

Skal av 1 Citron

2 msk Smör

2½ dl Mjölk, 3 %

1 Ägg

Smör till Gräddning

 

Tillbehör:

Färska bär, Skivade Bananer, Vispad Grädde, Vispad Crème Fraiche, Sylt, Vaniljglass.

 

Gör så Här:

  • Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
  • Smält smöret och blanda ihop med mjölken och ägget och rör sedan ner det i bunken med mjölblandningen.
  • Grädda gyllenbruna pannkakor i en stekpanna på låg- medelhög värme.
  • Servera dem varma med några av tillbehören ovan.

Det vankas kakkalas

Imorgon ska det bli kakkalas så under veckan har det blivit många goda kakor bakade. På bilden nedan ser ni Bondkakor till höger, Jitterbugg nere till vänster och Jittebugg med chokladsmak längst upp till vänster.

 

 

Bondkakor – ca 60 st

5½ dl Vetemjöl

2 dl Strösocker

1 msk Ljus Sirap

1 tsk Bikarbonat

1 msk  Vatten

¾ dl (50g) Grovhackade Sötmandlar

200 g Smör

 

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i hushållsmixer eller med degkrokarna i elvispen tills att allt är blandat till en smidig deg.
  • Forma 2 rullar ca 4 cm i diameter. Rulla dem i plastfolie och lägg dem i kylen i några timmar eller tills att rullarna är hårda.
  • Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna i 200ºC tills att de fått en gyllenbrun färg, ca 5-7 minuter.

 

Jitterbugg – ca 60 st

Mördeg:

200 g Smör

½ dl Strösocker

4½ dl Vetemjöl

 

Maräng:

2 Äggvitor

1 dl Strösocker

 

Gör så här:

  • Börja med mördegen. Lägg mjölet, sockret och smöret delat i små bitar i en matberedare. Arbeta degen tills att det blivit smulor, tryck ihop smulorna till en deg. Lägg in degen i kylen och låt den vil a där i ca 30-60 minuter.
  • Knäck äggen och lägg äggvitorna i en torr bunke och vispa dem till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret, lite i taget, i äggvitan.
  • Ta fram mördegen ur kylen, dela den i två delar och kavla ut första delen till en rektangel som är ca ½ cm tjock.
  • Bred på marängen, inte för tjockt lager. Rulla ihop degen, som en rulltårta, var försiktig så att det inte blir för hårt rullat för då trycks all maräng ut till kanterna. Gör samma sak med den andra delen.
  • Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in i frysen i ca 30 min.
  • Ta ut rullarna, skär dem i ca 1 cm tjock skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen på 200ºC i ca 10-15 min, de ska ha fått en fin gyllenbrun färg.

 

Tips:

Blanda i 1 msk kakao i marängsmeten för jittebugg med chokladsmak. Eller kanske hälten av  smeten som vanligt och hälften med kakao.


Hallongrottor

Så himla gott!

Detta är det bästa receptet jag vet på dessa underbara klassiska kakor som går hem hos alla.

 

 



Hallongrottor - 20 stora eller 40 små

225 g Smör

1½ dl Socker

4½ dl Vetemjöl

1 dl Marsanpulver, för kokning

1½ tsk Bakpulver

Hallonsylt

 

Gör så här:

Rör smör och socket i en bunke tills att det blir vitt, blanda i resten av ingredienserna. Rulla till längder och dela dem i 20 eller 40 bitar. Rulla till bollar och lägg dem i en pappersform, tryck ett hål i mitten och lägg i hallonsylt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 min.

 

 


Kasslergratäng med Ananas

Denna gratängen passar perfekt för stressade vardagar när maten ska gå fort att laga, den går på ett kick! Bäst av allt den är supergod och inte alltför onyttig.




Kasslergratäng - 4 port

600 g Kassler

2 Burkar Ananasringar (8 skivor)

Curry

Salt och Peppar

2 dl Riven Ost

3 dl Matlagningsgrädde

3 msk Grönsaksfond

 

Gör så här:

  • Skiva kasslern i 8 skivor och varva varannan skiva kassler och varannan ananas i en ungsfast form. Salta, peppra och strö över lite curry (ca ½ tsk). Strö över den rivna osten. Sätt sedan in formen i ugnen tills att osten har smält ca 8 min.
  • Blanda matlagningsgrädden med grönsaksfonden och häll över kasslern. Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda ytterligare 10 minuter eller tills att den fått en fin färg.
  • Servera med ris och en sallad.
Tips:
Har man inte grönsaksfond kan man ta grönsaksbuljongtärningar, 1 tärning motsvarar 1,5 msk fond, så i detta fall behövs 2 tärningar. Häll då lite av grädden i en mugg, smula ner tärningarna i muggen och värm i mikron, passa så att det inte kokar över. Ta ut muggen och rör runt så att tärningarna löses upp och blanda det sedan med resten av grädden och häll över kasslern.

RSS 2.0