Det vankas kakkalas

Imorgon ska det bli kakkalas så under veckan har det blivit många goda kakor bakade. På bilden nedan ser ni Bondkakor till höger, Jitterbugg nere till vänster och Jittebugg med chokladsmak längst upp till vänster.

 

 

Bondkakor – ca 60 st

5½ dl Vetemjöl

2 dl Strösocker

1 msk Ljus Sirap

1 tsk Bikarbonat

1 msk  Vatten

¾ dl (50g) Grovhackade Sötmandlar

200 g Smör

 

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i hushållsmixer eller med degkrokarna i elvispen tills att allt är blandat till en smidig deg.
  • Forma 2 rullar ca 4 cm i diameter. Rulla dem i plastfolie och lägg dem i kylen i några timmar eller tills att rullarna är hårda.
  • Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna i 200ºC tills att de fått en gyllenbrun färg, ca 5-7 minuter.

 

Jitterbugg – ca 60 st

Mördeg:

200 g Smör

½ dl Strösocker

4½ dl Vetemjöl

 

Maräng:

2 Äggvitor

1 dl Strösocker

 

Gör så här:

  • Börja med mördegen. Lägg mjölet, sockret och smöret delat i små bitar i en matberedare. Arbeta degen tills att det blivit smulor, tryck ihop smulorna till en deg. Lägg in degen i kylen och låt den vil a där i ca 30-60 minuter.
  • Knäck äggen och lägg äggvitorna i en torr bunke och vispa dem till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret, lite i taget, i äggvitan.
  • Ta fram mördegen ur kylen, dela den i två delar och kavla ut första delen till en rektangel som är ca ½ cm tjock.
  • Bred på marängen, inte för tjockt lager. Rulla ihop degen, som en rulltårta, var försiktig så att det inte blir för hårt rullat för då trycks all maräng ut till kanterna. Gör samma sak med den andra delen.
  • Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in i frysen i ca 30 min.
  • Ta ut rullarna, skär dem i ca 1 cm tjock skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen på 200ºC i ca 10-15 min, de ska ha fått en fin gyllenbrun färg.

 

Tips:

Blanda i 1 msk kakao i marängsmeten för jittebugg med chokladsmak. Eller kanske hälten av  smeten som vanligt och hälften med kakao.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Matbloggstoppen
    RSS 2.0