Kex och kakstämpel

För ett tagsen så köpte jag en kakstämpel från Coolstuff. Idag var det dags att testa den, jag bestämmde mig för att göra havrekex för det har blivigt alldeles för mycket onyttiga saker bakade den sista tiden, fast de är ju mycket roligare ;)



(Bild: Coolstuff)


Havrekex
150 g smör

2½ dl mjölk

6 dl havregryn

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ msk socker

½ tsk salt

Flingsalt, Svartpeppar & Örtsalt att garnera med

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm tills att du ser den första bubblan. Lägg havregrynen i en bunke och häll över den varma mjölkröran. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt i ca 10 minuter, blanda då i de vetetmjöl, grahamsmjöl, bakpulver, socker och salt. Arbeta ihop till en deg.
Kavla ut halva degen på ett lätt mjölat bakbord. Tryck mönster i degen med stämpeln eller nagga med en gaffel. Tryck ut rundlar runt stämpelmönstret och lägg på en plåt med papper på. Strö över salt, peppar, örtsalt eller något annat du tycker passar bra. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 175°C. Låt svalna på galler utan bakduk.

150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar. Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (om du inte har det går det lika bra att nagga degen)
Tryck ut rundlar med ett bra mått ( jag använde ett ölglas!!)
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Matbloggstoppen
    RSS 2.0