Tunnbröd

Igår när jag höll på att rensa bland alla urklippta recept som finns här hemma fann jag ett recept på tunnbröd. Så dagens brödbak ängnades åt just tunnbröd. Ett recept som var väldigt enkelt men det kräver mycket tålamod under utbaket. För att bröden ska hålla sig mjuka ska de frysas in så fort de har svalnat. Om man lämnar några av bröden ute så har du snabbt och enkelt fått som ett ljust knäckebröd. Det hade en jättebra smak både som mjukt och hårt.

Jättesmart att ha i frysen då det bara tar några minuter i mikron att tina, perfekt för utflykterna nu när våren är på intåg!




Tunnbröd - 20 st
1/4 paket Jäst, ca 12 g
50 g Smör
5 dl Mjölk
1 msk Sirap
1/2 tsk Hjortronsalt
1 1/2 tsk Salt
1/2 tsk malen Anis
1/2 tsk malen Fänkål
1 dl Grahamsmjöl
3 dl Rågsikt
8 dl Vetemjöl + 1 dl till utbakningen

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37°C. Häll degvätskan över jästen och rör till jästen har löst upp sig. Tillsätt sirap, hjortronsalt, salt och kryddorna. Rör i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 1 timme. Knåda degen smidig på ett bakbord, dela den i 20 bitar och rulla varje del till en slät bulle. Låt dem jäsa i ca 20 min under en bakduk. Kavla ut  bullarna, en i taget, till ca 2 mm tjocka kakor använd först en slät kavel och sedan en kruskavel eller nagga med en gaffel. Grädda bröden, en eller två på varje plåt, i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en aning färg, blir de gyllene kommer de att bli hårda när de svalnar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Matbloggstoppen
    RSS 2.0